您当前的位置:首页>>阅读理解

阅读理解

广东学位ope体育专业版-阅读理解练习5

点击数:14132019/2/12 23:12:49 来源: 广东专插本辅导网

Reading Comprehension

Directions: There are 3 passages in this part. Each passage is followed by some questions or unfin-ished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D.You should de-cide on the best choice and mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.

Passage 1

Questions 1 to 5 are based on the following passage:

(76) Concerning money or anything else, conflicts between husband and wife usually reflect a power straggle. Conflicts between parent and child often center around the same issue. As children enter adolescence, they begin to demand greater freedom to go where they please, do what they please, and make decisions without parental interference. Many American parents do not know how to deal with their teenagers and seek advice from books, lectures, and parent training courses. Par-ents want to maintain a friendly relationship with their teenagers and also want to guide them so that their behavior will be whatever the parents consider proper and constructive.

But in a society of rapidly changing social and moral values, parents and children often disagree about what is important and what is fight.

(77) Arguments may concern such unimportant matters as styles of dress or hairdos. But quar-rels may also concern school work, after school jobs, decisions, use of the family car, dating, and sex behavior. Some families have serious problems with teenagers who drop out of school, run away from home, or use illegal drugs. Because so much publicity is given to the problem teenager,one gets the impression that all teenagers are troublemakers. Actually, relatively few adolescents do anything wrong, and nearly all grow up into "solid citizens" who fulfill most of their parents' ex-pectations. In fact, recent studies show that the "generation gap" is narrowing. The vast majority of teenagers share most of their parents' values and ideas. Many parents feel that they get along with their adolescents quite well.

1. According to the writer, conflicts between husband and wife usually reflect__________.

A. feeling of hatred

B. power struggle

C. that they don' t care for each other

D. that they may appeal to divorce

2. As children enter adolescents, they begin to do the following EXCEPT__________.

A. demanding greater freedom to go wherever they please

B. making decisions without parental interference

C. getting married whenever they please

D. doing what they please

3. "... generation gap is narrowing. "means__________.

A. the adolescents now become timid

B. parents come to get along with their children

C. the vast majority of teenagers share most of their parents' values and ideas

D. parents and teenager don' t like to quarrel

4. Parents and children often disagree about what is important or right because__________.

A. they have different styles of life

B. they hate each other

C. parents think that their children are troublemakers

D. they are in a society of rapidly changing social and moral values

5. When many American parents don' t know how to deal with their children they seek advice from the following EXCEPT__________.

A. neighbors

B. parent-training courses

C. books

D. lectures

Passage 2

Questions 6 to 10 are based on the following passage:

Another thing an astronaut has to learn about is eating in space. Food is weightless, just as men are.

Food for space has to be packed in special ways. Some of it goes into tubes that a man can squeeze into his mouth. Bite-sized cookies are packed in plastic.

There is a good reason for covering each bite. The plastic keeps pieces of food from travelling in the spaceship. On the earth very small pieces of food would simply fall to the floor. But gravity doesn' t pull them to the floor when they are out of the plastic in a spaceship. (78) They move here and there and can get into a man' s eyes or into the spaceship' s instruments. If any of the instru-ments is blocked, the astronauts may have trouble getting safely home.

As astronauts travel on longer space trips, he must take time to sleep. An astronaut can fit himself to his seat with a kind of seat belt. Or, if he wants to, he can sleep in a sleeping bag which is fixed in place under his seat. But be careful he must put his hands under the belt when he goes to sleep. This is because he is really afraid that he might touch one of controls that isn' t supposed to be touched until later.

6. Why would astronauts cover each bite of food in space?

A. Because small pieces of food would fall down to the floor.

B. Because weightless pieces of food might make trouble when they travel around.

C. Because they haven' t enough food for longer trips.

D. Because astronauts don' t want to waste food.

7. In a spaceship, astronauts can__________.

A. walk just as they do on the earth

B. not eat anything because it' s dangerous

C. control the spaceship when they are sleeping

D. not litter small things or it will make trouble

8. In what way is food for space packed?

A. Very small pieces of food are put on the floor.

B. Some of it is put into tubes.

C. Small-sized cookies are packed in plastic.

D. Both B and C.

9. Why does an astronaut put his hand under his belt when he sleeps?

A. Because he thinks it is comfortable to sleep in that way in space.

B. Because he doesn' t want to touch any controls when he sleeps.

C. Because the instruments of the spaceship are easily broken.

D. Because he is afraid that the seat will move.

10. The best title of this article is__________.

A. Eating and Sleeping in Space

B. How Astronauts Eat in Space

C. Food for Space

D. How Astronauts Sleep in Space

Passage 3

Questions 11 to 15 are based on the following passage:

The Chinese have used a method called acupuncture(针灸) to perform operations for about 4,000 years without putting the patient to sleep. This involves placing flexible needles into certain parts of the body. The needles are available in a number of stores in China and anyone may buy them.

To learn how to use the needles takes about one month of training. But to be skillful requires greater time. (79) The person who performs the acupuncture knows how to put in the needles so the needles themselves are not painful. This person also knows where to place the needles so the patient feels no pain in the area where the operation is to be performed. A particular operation might require 25 or more needles placed in various parts of the body. But now this operation re-quires only 3 or 4 needles.

Today, the Chinese doctors are trying to learn more about acupuncture. (80) They are trying to develop a convincing theory to explain how the needles work in preventing pain, or why a nee-dle in the wrist, for example, would prevent the pain in the area of the mouth.

A patient who needs an operation is given a choice between having acupuncture or having one of the chemicals used for putting him to sleep. It has been estimated that over half of the patients choose acupuncture because there is no sickness after the operation but the chemical may make the patient sick for a few hours or a day.

11. Acupuncture is__________.

A. a medical operation

B. a medical needle

C. a medical technique

D. a medical machine

12. Which statement is NOT true of the performer of acupuncture?

A. He knows where to place the needles without pain.

B. He knows where the operation is to be performed.

C. He knows how to perform the operation to cure the patient.

D. He knows how to use the needles in an operation.

13. To learn how to use the needles, it takes a person__________.

A. several months

B. a couple of weeks

C. a little time

D. almost one month

14. It can be learned from the passage that__________.

A. the person performing the acupuncture knows a lot about the making of needles

B. an operation now needs fewer needles than in the past

C. acupuncture has existed in China for as long as 2,000 years

D. few patients prefer acupuncture to chemicals

15. Which is implied but not stated in the passage?

A. The Chinese mainly use acupuncture to cure strange disease.

B. The Chinese are learning to be more skillful and efficient in acupuncture.

C. The Chinese have spread acupuncture all over the world.

D. Most Chinese patients prefer acupuncture to chemicals in curing diseases.

答案

Passage 1

1.B事实细节题。文章开篇第一句作者便表明了观点:“当涉及金钱或其他任何事情的时候,夫妻之间的冲突通常都反映出一种权力之争。”由此出发,作者又引申出“父母和孩子之间的冲突也都是围绕权力展开的”这一主题。ACD选项文章均未提到,所以选B.

2.C事实细节题。文章第三句提到,当孩子进入青年时期,他们就会要求得到更大的自由,去他们喜欢去的地方(A选项),做他们愿意做的事情(D选项),在没有父母干涉的条件下自己做选择(即B选项),文章没有提到的只有C.

3.C事实细节题。从文章倒数第二句可以得知,“代沟正在减小”的意思就是绝大多数的孩子都与父母的价值观和思想相同。B选项“父母逐渐和孩子相处融洽”是代沟缩小的结果,而不是其含义;A.D与本题无关。

4.D事实细节题。文章的第二段提到,在一个社会和道德观念迅速变化的社会里,什么是重要的、什么是正确的,父母和孩子经常会意见不同。由此可知D是正确的,而A.B.C都与本题无关。

5.A事实细节题。文章第四句提到,很多美国父母不知怎样教育子女,只好从书上、讲座里、家长培训课中寻求建议。文中没提到的只有A.

Passage 2

6.B事实细节题。文章第二段主要是解释食物要用塑料包起来的原因。在太空中由于不存在重力,食物就会到处移动,可能飞到人眼睛里或宇宙飞船的仪器中,引起麻烦。

7.D推理判断题。可以用排除法。在宇宙中,由于失重,宇航员不可能像在地球上一样行走,所以A不对。因为食物也像宇航员一样失重,吃东西就会变得非常困难,而不存在危险,所以B也不对。为了防止在睡眠中不小心触摸控制键,宇航员要将双手放在安全带下。因此他睡着的时候是不能控制宇宙飞船的,这样C也排除了。为了防止小东西由于失重飞到人眼睛里或机械中,宇航员是不能到处乱扔东西的,所以只有D是正确的。

8.D事实细节题。第一段的最后两句指出,一些食物被放在管子里,小饼干则被用塑料包装起来。

9.B事实细节题。文章最后两句提到,为了防止在睡眠中不小心触摸控制键,宇航员要将双手放在安全带下。

10.A归纳概括题。文章前两段讲的是太空中“吃”的问题,最后一段讲的是太空中“睡”的问题,所以本篇文章的最佳题目应是A“太空中的吃和睡”。B.C.D都只谈了一个方面,都是片面的。

Passage 3

11.A事实细节题。文章的第一句就解释了什么是针灸:“中国人用针灸的方法来做手术已将近4000年了”。所以针灸是一种医疗手术。

12.C事实细节题。第二段的第三、四句提到了针灸师:“针灸师知道怎样下针,他也知道在哪下针而患者不会疼痛”。但并未提到怎样才能治愈,所以C是不对的。

13.D事实细节题。根据第二段第一句话,要学习怎样用针大概要用一个月左右的时间。

14.B推理判断题。可用排除法。由第二段可知,针灸师应知道的是怎样下针和在哪下针,而不是怎样制针,所以A不对。根据第一段,针灸已在中国流传了大约4000年,而不是2000年,所以C不对。由最后一段可知,超过一半的患者在麻醉时喜欢针灸胜于化学药物,所以D也不对。由第二段最后一句可知B是对的。

15.B推理判断题。可用排除法。文章并未提及针灸治疗的是常见病还是疑难杂症,所以A不对。文章也没有涉及到针灸在世界的推广问题,所以C也不能选。患者在手术前麻醉时喜欢针灸胜于化学药物,而不是更喜欢用针灸治病,所以D不对。从第三段可推测出,随着中医对针灸研究的不断加深,他们一定会更加熟练、更加有效的。

 

  • 关于我们
  • |
  • 联系我们
  • Copyright © gdxwyy.com     技术支持: 广东学位英语     粤ICP备17162580号-3

    微信咨询号
    赖老师
    林老师
    许老师
    QQ群
    149892735
    周六日有老师值班