您当前的位置:首页>>阅读理解

阅读理解

广东学位ope体育专业版-阅读理解练习2

点击数:37562019/2/12 23:10:55 来源: 广东专插本辅导网

Reading Comprehension (30%)

Directions: There are 3 passages in this part. Each passage is followed by some questions or unfin-ished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. You should decide on the best choice and mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.

Passage 1

Questions 1 to 5 are based on the following passage:

Long bus rides are like television shows. They have a beginning, a middle, and an end—with commercials thrown in every three or four minutes. The commercials are unavoidable. They happen whether you want them or not. Every couple of minutes a billboard glides by outside the bus win-dow. "Buy Super Clean Toothpaste. "" Drink Root Beer. " "Fill up with Pacific Gas." Only if you sleep, which is equal to turning the television set off, are you spared the unending cry of "You Need It! Buy It Now.! "

The beginning of the ride is comfortable and somewhat exciting, even if you've traveled that way before. Usually some things have changed--new houses, new buildings, sometimes even a new road. (76) The bus driver has a style of driving and it's fun to try to figure it out the first hour or so. If the driver is particularly reckless or daring, the ride can be as thrilling as a suspense story.

Will the driver pass the truck in time? Will the driver move into the right or the left-hand lane? Af-ter a while, of course, the excitement dies down. Sleeping for a while helps pass the middle hours of the ride. Food always makes bus rides more interesting. But you've got to be careful of what kind of food you eat. Too much salty food can make you very thirsty between stops.

The end of the ride is somewhat like the beginning. You know it will soon be over and there's a kind of expectation and excitement in that. The seat, of course, has become harder as the hours have passed. (77)By now you've sat with your legs crossed, with your hands in your lap, with your hands on the armrests--even with your hands crossed behind your head. The end comes just at the right time. There are just no more ways to sit.

1. According to the passage, what do the passengers usually see when they are on a long bus trip?

A. Buses on the road.

B. Films on television.

C. Advertisements on the board.

D. Gas stations.

2. What is the purpose of this passage?

A. To give the writer's opinion about long bus trips.

B. To persuade you to take a long bus trip.

C. To explain how bus trips and television shows differ.

D. To describe the billboards along the road.

3. The writer of this passage would probably be in favor of__________.

A. bus drivers who weren't reckless

B. driving alone

C. a television set on the bus

D. no billboards along the road

4. The writer feels long bus rides are like TV shows because__________.

A. the commercials both on TV shows and on billboards along the road are fun

B. they both have a beginning, a middle, and an end, with commercials in every three or four minutes

C. the drivers are always reckless on TV shows just as they are on buses

D. both traveling and watching TV are not exciting

5. The writer thinks that the end of the ride is somewhat like the beginning because both are__________.

A. exciting

B. comfortable

C. tiring

D. boring

Passage 2

Questions 6 to l0 are based on the following passage :

It was not much fun to travel on one of the old sailing ships. Life was hard for both passengers and crew. (78)17th century sailing ships were small and roiled heavily in rough seas, so most of the passengers were seasick.

There were no toilets, and the spaces below deck where passengers had to stay during gales were often not more than 5 foot high. Water was scarce and the little water they got was brown and smelt terrible.

Food was a problem, too--there was only salted meat, ship's biscuits and cheese, but the cheese was so hard that sailors often made buttons out of it for their jackets and trousers. There were no vegetables or fruit, so the people on board often fell ill.

The sailors, however, were a bit better off than the passengers. They each had a bottle of beer a day, and they needed. The work they had to do was hard and dangerous. (79)Courage was nee-ded, for the heavy sails had to be set and taken down in all kinds of weather, and quite often sail-ors were swept overboard in a gale. Almost the worst thing about the voyages was the time they took up to 70 days for the journey across the Atlantic. Not surprisingly,, everybody was overjoyed when they at last approached land and stepped ashore. But some ships never arrived.

6. In the 17th century__________.

A. life on old sailing ships was enjoyable

B. people enjoyed sailing old ships in rough seas

C. most of the passengers felt comfortable when the ship was rolling

D. it was very painful for both passengers and crew during the voyage

7. The passengers__________when the ship was heavily rolling.

A. slept well

B. could drink a lot of water

C. had to stay below deck

D. had a big room of more than 5 foot high

8. Which of the following statements is true about food?

A. Passengers had a lot of vegetables, but no fruit.

B. The sailors had four tins of beer a day.

C. The people on the ship often fell ill because of the lack of food.

D. The food for the passengers was more and better than that for the crew.

9. The working condition of the sailors was very hard.__________.

A. They often had to set the sails in bad weather.

B. So they had less courage.

C. They were happy to be swept overboard in a strong wind.

D. A 70-day-journey across the Atlantic was their happiest thing.

10. When the people saw the land,__________.

A. only passengers were glad

B. the sailors had to swim ashore

C. they were surprised at the news that some ships never arrived

D. all of them were excited

Passage 3

Questions 11 to 15 are based on the following passage:

No country in the world has more daily newspapers than the USA. There are almost 2,000 of them, as compared with 180 in Japan, 164 in Argentina and 111 in Britain. The quality of some American papers is extremely high and their views are quoted all over the world. Distinguished dai-lies like the Washington Post or the New York Times have a powerful influence all over the country.

However, the Post and the Times are not national newspapers in the sense that The Times is in Britain or LeMonde is in France, since each American city has its own daily newspaper. The best of these present detailed accounts of national and international news, but many tend to limit them-selves to state or cite news.

Like the press in most other countries, American newspapers range from the "sensational",which feature crime, sex and rumor, to the serious, which focus on factual news and the analysis of world events. But with few exceptions American newspapers try to entertain as well as give in-formation, for they have to compete with television.

Just as American newspapers give way to all tastes, so do they also try and apply to readers for all political persuasions. (80) A few newspapers support extremist gr_roups on the far right and on the far left, but most daily news papers attempt to attract middle-of-the-road Americans who are essentially moderate. Many of these papers print columns by well-known journalists of different po-litical and social views, in order to present a balanced picture.

As in other democratic countries American newspapers can be either responsible or irresponsi- ble, but it is generally accepted that the American press serves its country well and that it has more than once bravely uncovered political scandals (丑闻) or crimes, for instance, the Watergate Af- fair. The newspapers drew the attention of the public to the fears of the Vietnam War.

11. There are fewer national newspapers in __________.

A. Britain than in the USA

B. France than in Britain

C. the USA than in Britain or France

D. France than in the USA or Britain

12. Most American newspapers try to entertain their readers because__________.

A. they have to keep up a good relation with them

B. they have to compete with television

C. they have to write about crime, sex and rumor

D. they have to give factual news in an interesting way

13. Many American newspapers attract readers of different political tendency by__________.

A. supporting extremist groups from time to time

B. inviting middle-of-the-road Americans to write articles for them

C. avoiding carrying articles about extremists

D. printing articles representing different political viewpoints

14. In this passage, the word "press" (Para. 2) means__________.

A. a machine for printing

B. the business of printing

C. great force

D. newspapers

15. The passage is mainly about__________.

A. the characteristics of American newspapers

B. thc development of American newspapers

C. the functions of American newspapers

D. the merits and shortcomings of American newspapers

答案:

Passage 1

1.C事实细节题。第一段提到在长途的公交车旅途中,会有各种铺天盖地的广告牌映人眼帘,和C一致。而A.B.D在第一段中都没有提到。

2.A推理判断题。这篇文章的结构比较清楚,作者就是讲述自己对长途公交车旅途(开始、途中、结尾)的感受,这和A一致。作者并没有表露出说服大家乘坐长途公交车的意思,所以B不对。作者只是说长途公交旅途像电视节目,并没说明两者的不同,C也不对。第一段描述了路边的广告牌,但不是全文的主要内容,D太片面。

3.D推理判断题。第一段作者明显地表现出了对铺天盖地的广告牌的反感,而B.C文中没有提到,第二段第四句提到如果司机开车比较冒险,会是个让人兴奋的旅程,从这里可看出作者不排斥爱冒险的司机,故A也不对。

4.B事实细节题。第一段第二句提到长途公交旅途和电视节目相似的地方在于,他们都有开始、中途和结尾,并且每隔三、四分钟插上一段广告,所以选B.

5.A事实细节题。最后一段提到结束和开始的相似之处在于结束时有种期待和兴奋的感觉,这和旅途刚开始是一样的。

Passage 2

6.D事实细节题。第一段提到17世纪时因为船小、在海浪中颠簸得厉害,航海生活对于乘客和船员都非常艰苦,而A.B.C恰好与之相反,所以选D.

7.C事实细节题。第二段第一句话提到刮大风时,乘客们不得不待在甲板下面不足5英尺高的地方,而A.B.D与航海生活艰苦相悖,所以选C.

8.C事实细节题。第三段最后一句话提到由于没有蔬菜和水果,船上的人经常生病,和c相符,可以排除A.最后一段提到船员一天必须喝一瓶啤酒,而不是四听,可知B不对。D也不对,船员和乘客吃的食物一样差而少,只是为了工作需要而每天喝一瓶酒。

9.A事实细节题。最后一段提到船员们不管在什么样的天气下,都必须挂风帆和降帆,经常被大风吹到甲板上,工作十分辛苦,而B.C.D明显不对,所以选A.

10.D事实细节题。倒数第二句话提到当船终于靠岸时大家都欢呼雀跃,很兴奋。最后一句话虽然提到有些船永远不能到岸,但人们对此不感到惊奇,故C不对,所以选D.

Passage 3

11.C事实细节题。第一段后半部分提到美国每个城市都有自己的报纸,而且很少有报纸把自己定位为像英国的《泰晤士报》那样的国家级媒体,所以选C.

12.B事实细节题。第二段最后一句话说美国报纸除了提供信息外也努力去娱乐人们,因为它们必须和电视竞争。

13.D事实细节题。第三段最后一句话提到许多美国报纸通过刊登持不同政治和社会观点的著名记者的文章来显示它的公正,所以选D.

14.D词汇理解题。因为此句话的主语是American newspapers,由此可推断出press意思就是newspapers.

15.A推理判断题。这篇文章通篇介绍了美国报纸的特点,如多数报纸是州级或市级报纸,新闻涵盖面广,提供不同的政治和社会观点而力求公正,责任感强等,所以选A.

 

  • 关于我们
  • |
  • 联系我们
  • Copyright © gdxwyy.com     技术支持: 广东学位英语     粤ICP备17162580号-3

    微信咨询号
    赖老师
    林老师
    许老师
    QQ群
    149892735
    周六日有老师值班